GELİŞEN TOPLULUKLAR 

Laboratuvar önlüğü giymiş bir kadın ve iki çocuk bir masada resim yapıyor

İnsanların daha iyi hayatlar yaşamalarına yardımcı olacağız. Sosyal sorumluluğumuz; fırsat eşitliğini teşvik etmek, çeşitliliği güçlendirmek ve insan haklarına saygı duymaktır. Çalışanlarımıza yaşam boyu öğrenme olanakları, cazip ve sağlıklı bir çalışma ortamı sunuyoruz. Dünya çapında sosyal ilerlemeyi ve eğitime erişimi savunuyoruz ve acil durumlarda yardım sağlıyoruz.


Henkel Sustainability Film 2022_Support equity, education and wellbeing

Eşitlik

Çeşitliliği & Kapsayıcılığı güçlendirmek, ‘İnsan Hakları’na saygı göstermek ve insanların geçim kaynaklarını artırmak.

Eşitsizlikleri azaltmak ve bunu yaparken kimseyi atlamamak – bu ilke, anlamlı sosyal ilerlemenin anahtarıdır. Son yıllarda bu ilerlemeye karşı ciddi tehditler meydana gelmekte. Dışlayıcı tavrı ve ayrımcılığı yoğunlaştıran, dünyanın birçok ülkesinde sosyal kalkınmaya zarar veren global sorunlar yaşanmakta.

Biliyoruz ki eşitlik anlayışı, kriz dönemlerinde ilerlememize katkıda bulunabilecek çözümlerin başında gelmektedir. Bu sebeple gündemimizi oluştururken, bu bakış açısı ile eylemlerimizin dönüşümsel etkisini merkeze alacak şekilde hareket ederiz. Eşitlik, farklı konular arasındaki köprü ve tüm alanlardaki faaliyetlerimizin ardındaki itici güçtür.

Toplumsal hayatlarımız ve iş yerlerimizde, insanlar için tüm farklılıklarımızı kucaklayacak şekilde bir aidiyet duygusu oluşturmak, yaratıcılığı ve yeniliği teşvik etmek için hayati önem taşır. Farklı seslere kulak vermek, farklı bakış açılarını ve düşünme biçimlerini anlamak hepimiz için olmazsa olmazdır. Ortak amacımız, çalışma arkadaşlarımızın güvende hissettikleri bir kurumsal kültür inşa ederek, inisiyatif almaya teşvik edildikleri, proaktif düşünebildikleri ve yeni fikirler paylaşmaya açık olabildikleri bir ortam yaratmaktır.

Bu konuda şirketlerin olumsuz etkileri azaltma ve olumlu koşulları sağlama konusundaki büyük rolünü önemsemekteyiz.

Çeşitlilik, Eşitlik & Kapsayıcılık Aidiyet Duygumuzu Güçlendirir

Henkel'de, Çeşitlilik, Eşitlik & Kapsayıcılık (DEI), iş ortamımızın olmazsa olmazıdır ve kurumsal kültürümüzün en önemli yapı taşlarından biridir. Aidiyet kültürünü teşvik etmeyi amaçlıyor ve çeşitliliğimizin tam potansiyelini ortaya çıkarmak için eşitliği hedefliyoruz. İş gücünde çeşitliliğin yanı sıra açık ve takdir eden bir kurumsal kültürün, küreselleşmiş bir dünyada önemli başarı faktörleri olduğuna inanıyoruz. Farklı bakış açıları, kültürler ve düşünme biçimleri, giderek çeşitlenen pazarlarımızın ve paydaşlarımızın ihtiyaçlarını, yaratıcı ve yenilikçi ürünler, hizmetler ve çözümlerle karşılama olanağımızı artırır. Çeşitli eğitim programları ve kurslar aracılığıyla, çeşitliliğin anlaşılmasını ve içselleştirilmesini amaçlarken kapsayıcı bir kurumsal kültürü teşvik ediyoruz.

Açık fikirli ve takdir eden bir kurum kültürünü teşvik etmek amacıyla, bilinçaltı önyargı konusuna odaklanan etkileşimli video serilerimizi sürekli olarak sunuyoruz. Mevcut içeriklere ek olarak, bilinçli kapsayıcılık konusunu ele alan yeni bir etkileşimli e-öğrenme programı da sunulmaktadır. Ayrıca, yöneticilere yönelik olarak, Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık (DEI) konularında farkındalık yaratmak ve azınlıklar ile yeterince temsil edilmeyen grupların korunmasını desteklemek amacıyla önyargıları önleyici nitelikte uyum eğitimleri sağlıyoruz.

Çeşitlilik ve eşitlik alanındaki önemli bir dönüm noktası, dünya genelinde tüm çalışanlarımıza sunduğumuz cinsiyetten bağımsız ebeveyn izni programıdır. Bu program en az sekiz haftalık ücretli ebeveyn iznini güvence altına almakta olup, evlat edinilmiş ya da koruyucu aileye verilmiş çocuklar, bekar ebeveynler de dahil olmak üzere tüm aile yapıları için geçerlidir. Programa yönelik geri bildirimlerin çok olumlu olmasının yanı sıra, 2024 yılında dünya genelinde ebeveyn izni kullanan çalışan sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 30 arttı.

İnsan haklarına saygı taahhüdümüz

Henkel, etik ilkeler ve yasalar çerçevesinde faaliyet gösterme konusunda net bir politikaya sahiptir. Bu yaklaşım, uluslararası düzeyde kabul gören insan haklarına saygı taahhüdümüzle ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır. Henkel'in “Misyon ve İlkeler” belgesi, 1994 yılında sosyal değerlere ve standartlara saygının şirket politikamızın ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulamıştır.

Eğitim

Çalışanların ve toplulukların yaşam boyu öğrenimini ve eğitimini desteklemek, tüketicilerin sürdürülebilirlik için harekete geçmesini sağlamak.

Eğitim, olumlu değişimi mümkün kılmak açısından en güçlü araçlardan biridir. Eğitim, insanların yoksulluktan kurtulmalarını, eşitsizlikleri azaltmalarını ve sağlıklı kalmalarını sağlayacak bilgi ve becerileri kazanmalarını mümkün kılar. Eğitim ve hayat boyu öğrenme, hem doğuştan gelen birer hak hem de diğer hakların gerçekleşmesini sağlayan bir araç olarak, stratejimizi yönlendiren temel unsurlardır.

Sürekli öğrenme, yeniliği ve yaratıcılığı teşvik eder. Öğrenme ve gelişim, günlük çalışmalarımızın vazgeçilmez parçalarıdır; ancak aynı zamanda, ana sorumluluklarımızın ötesinde de öğrenme fırsatları sunmak bizim için önemlidir. Geleneksel öğrenme yöntemlerinin ötesine geçerek, bilgi, beceri ve zihniyete güçlü şekilde odaklanan; bütüncül ve katılımcı bir yaklaşımla tasarlanmış yenilikçi programlara odaklanıyoruz.

Bu temel öğrenme yaklaşımımız, çalışanlarımızdan başlasa da müşterilerimize ve faaliyet gösterdiğimiz topluluklara kadar uzanır. Faaliyetlerimiz; insanlara yenilikçi fikirler geliştirebilmeleri, sürdürülebilir davranışlar sergileyebilmeleri ve geleceğin zorluklarını aşmalarını ve fırsatları değerlendirmelerini sağlayacak dijital çözümler üretmeleri için gereken beceri ve yetkinlikleri kazandırmak üzere tasarlanmıştır. 

Sosyal Katılım

Çalışanlarımız, emeklilerimiz, müşterilerimiz, tüketicilerimiz, ortaklarımız ve yardım kuruluşlarıyla birlikte, iş faaliyetlerimizin ötesinde, global olarak topluma kalıcı bir katkıda bulunmaya taahhüt ediyoruz. Henkel'in taahhüdü, çalışanlarımızın gönüllü katılımı, yardım kuruluşlarıyla iş birlikleri ve doğal afetlere odaklanan acil yardım olmak üzere üç temel kategoriye dayanmaktadır.

Kurumsal vatandaşlık terimi, toplumu "Geleceğe uygun hale getirme" misyonumuzu yansıtır. Faaliyetlerimiz, insanlara eğitim aracılığıyla yenilikçi fikirler, sürdürülebilir alışkanlıklar ve gelecekteki zorlukların üstesinden gelerek fırsatları değerlendirebilmeleri için gereken beceri ve yetkinlikleri kazandırmayı amaçlar.

Eğitim Programları

Sürdürülebilirlik stratejimizi uygulamak söz konusu olduğunda çalışanlarımız; özverileri, becerileri ve bilgileri ile fark yaratmaktadırlar. Bu nedenle, çalışanlarımızın sürdürülebilirliğe olan bağlılığını artırmak istiyoruz. Mevcut eğitim olanaklarımızı bütünsel bir katılım programı içerecek şekilde genişlettik. Amaç, çalışanlarımızı Henkel'in sürdürülebilirlik alanındaki lider rolünün merkezinde yer alacak bilgi, beceri ve düşünce şekli ile donatmaktır. Ayrıca, gerek çalışma ortamlarında gerekse özel yaşamlarında sürdürülebilirliğe aktif olarak katılmaları için onları teşvik etmeye ve desteklemeye çalışıyoruz.

Buna ek olarak, toplumsal eğitim programlarımızı daha da genişletmeye kararlıyız. “Keşif Dünyası (Forscherwelt)” projesi, Henkel'in bilimsel okuryazarlığa en önemli katkılarından biridir.

YouTube Thumbnail Henkel Forscherwelt (Turkish subtitles) (Thumbnail)

Çalışan Gelişimi

Çalışanlarımızın yetkinlik ve bilgilerini geliştirerek kendi potansiyellerini en iyi şekilde ortaya koymalarını destekliyoruz. Performans ve potansiyele dair düzenli ve açık geri bildirimler, gelişimlerinin temelini oluşturuyor. Bu yaklaşım, hem şirketin ihtiyaçlarını hem de her bir çalışanın potansiyelini dikkate alan bireysel gelişim adımlarını belirlemeyi kolaylaştırıyor. Böylece geleceğe hazır bir iş gücü inşa etmeyi hedefliyoruz. Bu süreç şunları içerir:

  • Düzenli Geri Bildirim ile Bireysel Gelişim Planlaması: Çalışanlarımızın hedefe yönelik gelişimini desteklemek amacıyla, yetenek yönetimi yaklaşımımızın bir parçası olarak düzenli gelişim görüşmeleri ve bireysel gelişim planlarından faydalanıyoruz. Bu sayede şirket içindeki yetenekleri sistematik olarak tanımlayabiliyor, geliştirebiliyor ve iç terfi planları yapabiliyoruz. 
  • Kariyer Başlangıcı ve Hayat Boyu Öğrenme Programları: Henkel, birçok gencin başarılı bir kariyere adım atmasına destek oluyor. Bununla birlikte, hayat boyu öğrenme, şirketimizde sürekli gelişimin temel taşlarından biridir. Günlük iş yapış şekillerimizde ve farklı görevler üstlenerek edinilen deneyimlerde öğrenmeye büyük önem veriyoruz. Henkel, çalışanlarını hem yerel hem de uluslararası düzeyde yeni rolleri deneyimlemeleri için teşvik ederek bu süreci destekliyor.
  • Dijital Eğitim Fırsatlarının Genişletilmesi: Henkel, son birkaç yıldır sınıf içi eğitimlere ek olarak sanal eğitim imkanlarından da yararlanarak dünyanın dört bir yanındaki çalışanlarını geliştiriyor. Bunun için, eğitmen destekli programların yanı sıra e-öğrenme, podcast’ler, videolar ve sanal paylaşım formatları sunan küresel bir öğrenme platformu kullanıyoruz. Henkel Learning Hub üzerindeki tüm hizmetler bulut tabanlı olduğu için sadece ofiste değil, yolda ya da evdeyken de istenilen zamanda erişilebiliyor.

Refah

Çalışanların, iş ortaklarının ve tüketicilerin refahını ve sağlığını pozitif yönde etkileyerek markalarımız aracılığıyla sosyal ilerlemeye destek olmak.

Refah (well-being) kavramı, giderek fiziksel, zihinsel ve sosyal yönleri birbirine bağlı olarak gören, daha bütünsel bir perspektiften değerlendirilmektedir. Henkel’in refah kavramına bakış açısı, bu bütünsel perspektifi temel alır.

Giderek hızlanan ve dijitalleşen bir dünyada, refah kavramının çalışma ortamlarımız için taşıdığı önem, bu kavrama yaklaşımımızı gözden geçirmemizi ve değişen koşullara uyum sağlayabilmeyi gerektirir. Refah kültürünü sürdürebilmek için kapsayıcı ve iş birliğine dayalı bir yaklaşım önemlidir. Fiziksel çalışma ortamının insanların refah halini ne şekilde etkilediğini anlamak, iş ortamlarımızın dönüşüm geçirdiği bir dönemde merkezi bir önem kazanmaktadır. Çalışanlarımızın ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilmek adına yaratıcılığı teşvik eden ve sorun çözme becerilerini destekleyen optimal bir çalışma ortamı yaratmak, iş yerlerimizi daha canlı ve keyifli ortamlara dönüştürmeyi gerektirir.

Zihinsel sağlık konusu, refah stratejimizin uygulanmasında kilit rol oynamaya devam etmektedir. Çalışanların refah ve sağlığı için dijital araçların kullanımını teşvik etmek, bu alanda oldukça pozitif ilerlemeler elde etmemizi sağlamaktadır.

Çalışanların iyiliği ve refahı üzerine bakış açımızı her geçen gün geliştirmeyi ve refah kavramını kurumsal kültürümüze bütünsel bir şekilde entegre etme taahhüdümüzü sürdürüyoruz.

Sağlığı ve refahı korumak/geliştirmek

Çalışanlarımızın sağlık ve refahını destekleyerek çevik, yüksek performanslı bir organizasyon oluşturmaya yardımcı oluyoruz. Bunun için global sağlık ve güvenlik standartlarını temel alıyor ve iş yeri risklerine karşı koruyucu sağlık programları sunuyoruz. İş yerlerimizde bu amaçla sunulan geniş hizmetlerin iki temel amacı bulunmaktadır: çalışanlarımızın fiziksel sağlığını teşvik etmek (sigarayı bırakma seminerleri, sağlık taramaları, AIDS önleme vb.) ve zihinsel canlılıklarını sürdürmek (stres yönetimi ve benzeri önlemler aracılığıyla). Çalışma kapasitesini korumaya yönelik programımızla, demografik değişim gibi önemli sosyal eğilimleri ele alıyoruz. Bölgesel ve yerel düzeyde yürüttüğümüz çeşitli programlara ek olarak, her yıl tüm lokasyonlarımızı kapsayan büyük bir ortak sağlık kampanyası gerçekleştiriyoruz.

2024 yılında, Henkel'in iş sağlığı yönetimi, “Kimya/İlaç” kategorisinde ‘2024 Kurumsal Sağlık Ödülü’ne (Corporate Health Award) layık görüldü. ‘Kurumsal Sağlık Ödülü’, Almanya’da stratejik iş sağlığı yönetimi alanında verilen en prestijli ödül olup, ileri görüşlü ve sürdürülebilir İK stratejilerine sahip işverenlere takdim edilmektedir. Global sağlık platformu ‘MyCare'in yanı sıra, sağlık konularını doğrudan ekiplerle buluşturan ‘Sağlık İzcileri’nin (Health Scouts) eğitimi ve şirket yönetimi ile çalışanlar arasındaki yakın iş birliğine dayalı kurumsal sağlık yönetimi organizasyonu, ödüle değer bulunan unsurlar arasında yer aldı. 

Çalışma Hayatının Geleceği

Henkel'de sonuç odaklı bir performans ölçümü gerçekleştiriyoruz. Bu nedenle, uzun yıllardır esnek çalışma modellerini teşvik ediyoruz. Güven kültürüne dayalı olarak, yarı zamanlı çalışma, esnek çalışma saatleri, yeni çalışma konseptleri ve uzaktan çalışma gibi uygulamalar işimizin doğal bir parçası. Çalışanlarımız için geleceğin iş yerini yaratmak istiyoruz.

Akıllı Çalışma, çalışanlarımızı ve organizasyonumuzu geleceğin iş dünyasına hazırlamayı amaçlayan bütüncül bir yaklaşımdır. Akıllı Çalışma, sadece uzaktan ve ofis çalışması arasındaki dengeyi nasıl kurduğumuza değil, aynı zamanda ofislerimizin çalışanlar arasındaki iş birliği ve yaratıcılığı nasıl daha iyi destekleyebileceğine, sağlık programımızı nasıl iyileştirebileceğimize ve dijital süreçlerimizin potansiyelini nasıl açığa çıkarabileceğimize odaklanmaktadır.